Tuotteet ja palvelut

Maalämmön huolto

Maalämpöpumppu, tai lyhennettynä maalämpö, on erittäin varmatoiminen ja tarvitsee vain harvoin huoltoa. Kestävyydestään huolimatta maalämpöpumpun säännöllinen huolto ja tarkastus on kannattavaa, jotta voidaan varmistua sen oikeaoppisesta toiminnasta nyt ja tulevaisuudessa. Jos kuitenkin huomaat ongelmia maalämpöpumpun toiminnassa, ota tällöin meihin yhteyttä!

Alavuden LVI huoltaa maalämpöpumput kattavasti Alavuden alueella johon kuuluvat mm. Alavus, Virrat, Kuortane, Ähtäri, Lehtimäki ja Seinäjoki. Kysy tarpeen mukaan myös kauemmas!

Tilaa huolto

Mitä maalämpöpumpun huoltoja voin tehdä itse?

Vaikka maalämpö on erittäin huoleton lämmitysmuoto ja tarvitsee huoltoa harvakseltaan on sen kuntoa syytä tarkastella säännöllisesti. Suosittelemme aina perehtymään maalämpöpumpun käyttöohjeisiin ennen huoltojen tekoa.

 • Kylmäaineen määrän tarkistus (tarkista maalämpöpumpun ohjekirjasta kuinka hoidat tarkistuksen)
 • Paineen tarkistus
 • Sihtien puhdistus

Sihtien puhdistus

Maalämpöpumpuissa on kaksi sihtiä, jotka olisi syytä puhdistaa vuoden sisällä maalämmön asennuksesta kolme kertaa. Ensimmäisen kerran viikon kuluttua asennuksesta, toisen kerran kuukauden kuluttua ja kolmannen kerran vuoden kuluttua asennuksesta. Tämän jälkeen sihdit on syytä puhdistaa noin kerran vuodessa.

Sihdit löytyvät maalämpöpumpun asennukseen käytettävän tilan putkistoista. Toinen löytyy lämmönkeruu puolen putkistoista (kaivolta-maalämpöpumpulle) ja toinen puolestaan lämmönluovutus puolen putkistoista (maalämpöpumpulta-lämmönkeruuputkistoon menevät putket). Sihdit ovat usein harmaiden styroksirasioiden sisällä jonka kannessa on ohjeet puhdistukseen.

Molemmat sihdit puhdistetaan samalla tavalla ja aikataululla. Puhdistuksen vaiheet:

 1. Kytke virta pois maalämpöpumpusta
 2. Sulje sihdissä oleva sulkukahva jotta järjestelmään ei pääse ilmaa
 3. Avaa sihti (yleensä tämä tapahtuu jakoavaimella)
 4. Puhdista sihdin sisällä oleva verkkokuppi vesihanan alla
 5. Laita puhdistettu verkkokuppi takaisin (ei tarvitse olla kuiva)
 6. Sulje sihti
 7. Avaa sulkukahva
 8. Puhdista myös toinen sihti vastaavasti
 9. Käynnistä maalämpöpumppu

Paineen ja kylmäaineen tarkastus

Maalämmön paineet olisi syytä tarkistaa kuukausittain. Jos lämmönkeruu puolen paineet ovat laskeneet alle 0,6 barin, on syytä ottaa yhteyttä huoltoon joka tulee lisäämään painetta. Jos lämmönluovutus puolen eli lämmityspuolen paineet laskevat alle 0,6 barin voidaan painetasoa nostaa ohjekirjan mukaisesti. Paineiden laskiessa ei ole automaattisesti syytä epäillä vuotoja järjestelmässä, tämä johtuu usein nesteessä olevan ilman poistumisesta.

Kylmäaineen määrä voidaan tarkistaa pumpusta riippuen joko tasoastian avulla tai tätä voidaan arvioida paineiden määrän avulla. Kylmäaineen määrän tulisi pysyä samana koko maalämpöpumpun käyttöiän.

Maalämpöpumpun käyttöikä

Maalämpö kestää käytössä pitkään. Kuluvin osa maalämpöpumpuissa on tyypillisesti kompressori, joka kestää pumpusta riippuen noin 15-20 vuotta. Kompressorin hajotessa koko maalämpöjärjestelmää ei tarvitse vaihtaa - vain kompressorin vaihto riittää.

Mistä tiedän, että maalämpöpumppu tarvitsee huoltoa?

Maalämpö perustuu kohteessa olevaan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Jos huomataan että lämmitys ei toimi halutulla tavalla voi huolto olla paikallaan.

 • Lämmitys ei toimi halutulla tavalla eikä järjestelmän säätäminen auta
 • Lämmin käyttövesi on kylmää → tarkista maalämpöpumpun toiminta ja tilaa huolto jos tilanne ei korjaannu
 • Maalämpöpumppu antaa virhekoodin → käynnistä pumppu uudestaan → jos vika ei korjaannu tilaa huolto

Mikäli maalämpöpumppu pitää outoa ääntä, huomaat sen toiminnassa jatkuvia häiriöitä tai huomaat jotain muuta normaalista poikkeavaa maalämpöpumpun toiminnassa on tällöin syytä tilata huolto paikalle.

Alavuden LVI huoltaa ja asentaa maalämpöpumput

Toimimme Alavudelta käsin ja myymme, asennamme sekä huollamme maalämpöpumppuja pääsääntöisesti lähialueilla kuten Alavus, Virrat, Kuortane, Ähtäri, Lehtimäki ja Seinäjoki.

Tarvittaessa huollamme, myymme ja asennamme maalämpöpumput myös muualla Suomessa, joten kysy myös näistä!

Ota yhteyttä

Sivuiltamme löydät myös paljon muuta tietoa maalämmöstä

LVI-palvelut ja kokonaisvaltaiset ratkaisut

Me autamme sinua valitsemaan kohteeseen - ja sinulle - parhaiten sopivat ratkaisut.
Palvelemme alusta loppuun eli suunnittelusta asennukseen ja halutessasi toteutamme työn avaimet käteen -periaatteella. Kun haluat LVI-palvelut luotettavasti ja hyvällä työn jäljellä, ota yhteyttä meihin!

Hyödynnä kotitalousvähennys!
LVI-remontti on kotitalousvähennykseen sopiva palvelu, jonka verotuki on jopa 4.500 € / talous.
Lue lisää.