Tuotteet ja palvelut

Ilmalämpöpumpun toimintaperiaate ja käyttö

Ilmalämpöpumpun toiminta perustuu yksinkertaisuudessaan ulkoilmasta kerättävään lämpöenergiaan joka siirretään ulkoilmasta sisälle. Vastaavasti ilmalämpöpumpulla voidaan myös viilentää sisäilmaa tarvittaessa.

Ilmalämpöpumppu sisältää aina kaksi asennettavaa yksikköä, toinen ulos ja toinen sisälle. Näiden kahden yksikön välillä kiertää kylmäaine joko nestemäisenä tai höyrynä aina olomuotoaan vaihtaen riippuen siitä missä vaiheessa putkistoa aine kiertää. Koko prosessissa kuluu parhaassa tapauksessa ja ulkoilman lämpötilasta riippuen vain viideosa sähköä saatuun lämpöenergian määrään nähden.

Ilmalämpöpumppu on hyvä vaihtoehto esimerkiksi suorasähkölämmityksen rinnalle pienentämään lämmitykseen kuluvaa energianmäärää. Parhaassa tapauksessa ilmalämpöpumpulla päästään jopa 50% säästöihin lämmityskuluissa.

Kuinka ilmalämpöpumppu lämmittää eli ilmalämpöpumpun lämmitys

Ilmalämpöpumpun lämmitys perustuu ulkoilmasta kerättävään lämpöenergiaan joka siirretään kylmäaineen avulla sisätiloihin. Tarkemmin kuvailtuna ilmalämpöpumpun lämmitys toimii viidessä vaiheessa:

  1. Ulkoyksikkö kerää ulkoilmasta lämmitysenergiaa puhaltamalla höyrystinpatterin läpi noin 1000 kuutiota ilmaa tunnissa. Ulkoyksikön läpi virtaava ilma jäähtyy noin viisi astetta ja tästä kerätty lämpöenergia siirretään järjestelmässä kiertävään kylmäaineeseen. Tällöin kylmäaine ns. keitetään ja tämä muuttuu höyryksi.
  2. Höyrystynyt kylmäaine siirtyy kompressorille joka puristaa höyryn kovempaan paineeseen ja lämpötilaan.
  3. Ulkoyksikkö työntää tämän jälkeen lämmenneen kylmäainehöyryn sisäyksikköön jossa lämpö voidaan jakaa sisätiloihin.
  4. Sisäyksikössä kylmäaine muuttuu lämmön luovutuksen jälkeen nesteeksi
  5. Jäähtynyt neste siirtyy sisäyksiköstä ulkoyksikköön takaisin höyrystettäväksi ja kierto alkaa alusta

Näin ilmalämpöpumpusta riippuen saadaan lämmitysenergiaa siirrettyä sisätiloihin vielä 15 - 30 asteen pakkasillakin.

Kuinka ilmalämpöpumppu viilentää eli ilmalämpöpumpun viilennys

Viilennettäessä ilmalämpöpumpun kierto toimii päinvastoin kuin lämmitettäessä. Eli sisäyksikkö kerää lämpöä jonka ulkoyksikkö puolestaan luovuttaa ulos.

  1. Sisäyksikkö kierrättää sisäilmaa lämmönsiirtokennon lävitse ja kerää lämpöenergiaa höyrystyvään kylmäaineeseen. Höyrystyvä kylmäaine sitoo tehokkaasti sisäilmasta saatavaa lämpöenergiaa itseensä.
  2. Höyrystynyt kylmäaine siirtyy kompressorille joka puristaa höyryn kovempaan paineeseen ja lämpötilaan.
  3. Kompressorista kylmäaineen kuljettama lämpöenergia siirtyy ulkoyksikössä olevan lämmönsiirtokennon läpi puhallettavaan ulkoilmaan. Samalla höyrystynyt kylmäaine muuttaa takaisin nesteeksi.
  4. Jäähtynyt nesteenä oleva kylmäaine siirtyy ulkoyksiköstä paisuntaventtiilille josta kylmäaine siirtyy eteenpäin sisäyksikölle ja alkaa höyrystymään paineen laskiessa.
  5. Höyrystynyt kylmäaine siirtyy sisäyksikölle ja kierto alkaa jälleen alusta.

Ilmalämpöpumpun automatiikka - tulisiko tätä käyttää?

Ilmalämpöpumpun automatiikkaa on syytä käyttää harkiten. Jos automatiikka on päällä ja lämmitetään esimerkiksi takkaa saattaa ilmalämpöpumppuun asetettu automatiikka pyrkiä jäähdyttämään takan lämmittämää sisäilmaa jolloin hukataan turhaan energiaa. Takka ei kuitenkaan tarkoita etteikö ilmalämpöpumppua voitaisi käyttää. Ilmalämpöpumpun oikealla sijoittelulla voidaan asetuksista riippuen levittää takan lämmittämää sisäilmaa muualle asuntoon ja näin saada vielä lisäsäästöjä lämmityksessä.

Jos automatiikka asetetaan päälle on kannattavaa varmistua siitä, että ilmalämpöpumpun kanssa ei ole kilpailevia lämmönlähteitä eikä ilmalämpöpumppu näin pyri turhaan jäähdyttämään tai lämmittämään. Oikein käytettynä ilmalämpöpumppu säästää vuodessa keskimäärin 3000 - 8000 kWh sähköä.

Lue lisätietoja ilmalämpöpumpun käyttökustannuksista.

Alavuden LVI myy ja asentaa ilmalämpöpumput sekä muut lämpöpumput

Toimimme Alavudelta käsin ja myymme, huollamme sekä asennamme ilmalämpöpumput sekä muut lämpöpumput pääsääntöisesti lähialueilla kuten Alavus, Virrat, Kuortane, Ähtäri, Lehtimäki ja Seinäjoki. Tarvittaessa myymme ja asennamme ilmalämpöpumput myös muualla Suomessa, joten kysy myös näistä!

Ota yhteyttä!

LVI-palvelut ja kokonaisvaltaiset ratkaisut

Me autamme sinua valitsemaan kohteeseen - ja sinulle - parhaiten sopivat ratkaisut.
Palvelemme alusta loppuun eli suunnittelusta asennukseen ja halutessasi toteutamme työn avaimet käteen -periaatteella. Kun haluat LVI-palvelut luotettavasti ja hyvällä työn jäljellä, ota yhteyttä meihin!

Hyödynnä kotitalousvähennys!
LVI-remontti on kotitalousvähennykseen sopiva palvelu, jonka verotuki on jopa 4.500 € / talous.
Lue lisää.