Tuotteet ja palvelut

Kuinka ilma-vesilämpöpumppu toimii?

Ilma-vesilämpöpumpun tai vesi-ilmalämpöpumpun toiminta perustuu yksinkertaistettuna ulkoilmasta kerättävään lämpöön joka siirretään sisätiloihin vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.

Ilma-vesilämpöpumpun toiminta:

  • Kerää energian ulkoilmasta
  • Lämmittää kerätyn energian ja kompressorin avulla järjestelmässä olevan kylmäaineen kaasuksi
  • Kaasun avulla lämmitetään lämmitysjärjestelmässä kiertävä vesi sekä lämmin käyttövesi

Ilma-vesilämpöpumppujärjestelmään kuuluu useimmiten ulko- sekä sisäyksikkö ja jotta järjestelmää voidaan käyttää tarvitaan pääsääntöisesti myös vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä.

Ilma-vesilämpöpumpun toimintaperiaate

Jotta ilma-vesilämpöpumppu pystyy keräämään energiaa ulkoilmasta, tarvitaan ilmaa kylmempää kylmäainetta johon lämpö voidaan siirtää. Järjestelmästä riippuen kylmäaine liikkuu joko ulko- ja sisäyksikön välillä tai pysyy vain ulkoyksikössä.

Ulkoyksikkö puolestaan kierrättää ulkoilmaa höyrystimensä läpi ja ilmasta kerätty lämpö saa höyrystimessä olevan kylmäaineen muuttumaan kaasuksi. Samassa ulkoyksikön kompressori puristaa kaasun kasaan ja kaasu kuumenee entisestään. Tämän kuuman kaasun avulla lämmitetään talon vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä kiertävä vesi sekä mahdollisesti myös lämmin käyttövesi. Lämmitys voi tapahtua joko ulkoyksikössä tai sisäyksikössä riippuen valitusta järjestelmästä.

Ulkoyksikön hoitaessa energian keräämisen ilma-vesilämpöpumpun sisäyksiköstä hoidetaan järjestelmän ohjaaminen. Usein ilma-vesilämpöpumpun sisäyksikköön kytketään myös lämminvesivaraaja sekä muita lämmityksen jakoon tarvittavia osia. Sisäyksikön sisällä on myös sähkövastus jota voidaan tarvittaessa käyttää lämmityksessä, mikäli ulkoa ei saada kerättyä riittävästi energiaa. On olemassa myös ilma-vesilämpöpumppuja joissa ei ole sisäyksikköä. Tämä on ns. monoblock tyyppinen lämpöpumppu jossa kaikki ohjaus tapahtuu ulkoyksiköstä käsin.

Pystyykö ilma-vesilämpöpumppu lämmittämään myös talvella?

Ilma-vesilämpöpumpun paras hyötysuhde saavutetaan lämpötilan pysyessä -15 asteen yläpuolella. Valitusta ilma-vesilämpöpumpusta riippuen, pakkasen kiristyessä yli -20 tai -25 asteen ilma-vesilämpöpumppu lakkaa toimimasta. Tällöin turvaudutaan vaihtoehtoiseen lämmitykseen joka on usein saneerauskohteissa vanha lämmitysjärjestelmä ja uudiskohteissa usein sähkölämmitys.

Miten ilma-vesilämpöpumpun toiminta eroaa ilmalämpöpumpusta?

Ilmalämpöpumppu sekä ilma-vesilämpöpumppu ovat samankaltaisia siinä, että molemmat keräävät lämmitykseen käytettävän energian ulkoilmasta ja molemmilla voidaan saavuttaa säästöjä lämmityksessä verrattaessa esimerkiksi sähkö- tai öljylämmitykseen. Eroavat tekijät tulevat siinä kuinka nämä jakavat lämmön sisätiloihin.

  • Ilmalämpöpumppu puhaltaa kerätyn energian sisäyksiköstä sisäilmaan.
  • Ilma-vesilämpöpumppu puolestaan varastoi energian veteen ja jakaa lämmön vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän avulla ympäri asuntoa. Samalla voidaan myös lämmittää lämmin käyttövesi.

Kuinka ilma-vesilämpöpumpun toiminta eroaa maalämpöpumpusta?

Maalämpöpumppu ja ilma-vesilämpöpumppu toimivat pääsääntöisesti samalla tavalla mutta energia kerätään eri paikasta. Maalämmössä energia kerätään maaperästä joko syvälle maahan poratusta kaivosta tai isolle alueelle maanpinnan alle asennettujen putkien avulla. Ilma-vesilämpöpumpun eduksi voidaan laskea, ettei tämä vaadi asennuksia maaperään tai lämmönkeruuputkistojen asennusta maan alle vaan kaikki tapahtuu maanpinnan yläpuolella ja lämpö kerätään suoraan ulkoilmasta.

Voit myös aina kysyä meiltä lisätietoja ja autamme mielellämme.

Asennamme erilaiset lämpöpumput Etelä-Pohjanmaalla

Alavuden LVI asentaa eri lämpöpumput kattavasti Etelä-Pohjanmaan alueella. Autamme sinua myös valitsemaan kohteeseesi parhaiten sopivan ratkaisun. Tarvittaessa hoidamme työt avaimet käteen periaatteella aina suunnittelusta toteutukseen. Tarvitsetpa apua lämmitysjärjestelmän valintaan, haluat hankkia lämpöpumpun tai kaipaat apua muissa LVI-töissä Etelä-Pohjanmaalla niin ota yhteyttä!

LVI-palvelut ja kokonaisvaltaiset ratkaisut

Me autamme sinua valitsemaan kohteeseen - ja sinulle - parhaiten sopivat ratkaisut.
Palvelemme alusta loppuun eli suunnittelusta asennukseen ja halutessasi toteutamme työn avaimet käteen -periaatteella. Kun haluat LVI-palvelut luotettavasti ja hyvällä työn jäljellä, ota yhteyttä meihin!

Hyödynnä kotitalousvähennys!
LVI-remontti on kotitalousvähennykseen sopiva palvelu, jonka verotuki on jopa 4.5000 € / talous.
Lue lisää.