Tuotteet ja palvelut

Ilmalämpöpumpun hinta ja käyttökustannukset

Ilmalämpöpumpun hinta vaihtelee muutamasta tuhannesta useampiin tuhansiin euroihin. Tarkan hinnan ilmalämpöpumpulle sekä asennukselle saat helpoiten selville kysymällä! Hinnan lisäksi on syytä huomioida myös saatavat kustannussäästöt jotka voivat parhaassa tapauksessa olla jopa 50%.

Ilmalämpöpumpun hintaan vaikuttavat mm. valittu ilmalämpöpumppu sekä asennuksen vaativuus. Tyypillisesti asennuksen osuus on noin 30-50% koko laitteen kokonaiskustannuksista. Asennuksen hintaan vaikuttavat mm. tarvittavien sähkötöiden määrä. Esimerkiksi onko kohteessa valmis pistoke johon ilmalämpöpumppu voidaan kytkeä vai tarvitaanko uuden pistokkeen luomista.

Huomioithan, että ilmalämpöpumpun asennuksen työn osuudesta voidaan hyödyntää kotitalousvähennystä joka osaltaan laskee ilmalämpöpumpun hankintakustannuksia.

Asennamme ja myymme ilmalämpöpumput Alavuden alueella. Ota yhteyttä ja selvitetään kuinka paljon ilmalämpöpumpun asennus ja hankinta tulisi teillä maksamaan!

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus ja tehokkuus

Ilmalämpöpumppu kuluttaa aina sähköä ollessaan päällä. Sähkönkulutus riippuu mm. laitteen tehokkuudesta ja käyttötarpeesta. Tyypillisesti kesällä viilennyskäytössä ilmalämpöpumppu kuluttaa alle 400 kWh. Talvella sähkönkulutus puolestaan voi vaihdella paljonkin ilman lämpötilan laskiessa. Vuosittain ilmalämpöpumppu laskee sähkönkulutusta tyypillisesti noin 3000 - 8000kWh. Sähkönkulutuksen arvioinnissa auttavat erinäiset ilmalämpöpumppujen tehokkuutta kuvastavat COP ja SCOP luku.

COP vs SCOP luku

COP luku eli ilmalämpöpumpun hyötysuhde kertoo siitä kuinka tehokkaasti käytetty sähkö saadaan hyödynnettyä lämmityksessä. Esimerkiksi jos ilmalämpöpumpun COP luku on 4 tämä tarkoittaa, että 1 kWh sähkönkulutuksella ilmalämpöpumppu pystyy tuottamaan 4 kWh lämpöä. Pääsääntöisesti voidaan sanoa mitä korkeampi COP luku on sitä energiataloudellisempi ilmalämpöpumppu on kyseessä.

COP luku on vakioitu +7 asteiseen ulkolämpötilaan ja kuten tiedetään, erityisesti Suomessa ilman lämpötilat vaihtelevat suuresti eri vuodenaikoina. Esimerkiksi talvella ilmalämpöpumpun tehokkuus usein laskee riippuen valitusta ilmalämpöpumpusta eikä COP luku enää näin pidä täysin paikkaansa. Vastineeksi tälle on kehitetty SCOP luku joka ottaa huomioon ilman lämpötilan muutokset. SCOP luku auttaa hahmottamaan ilmalämpöpumpun tehokkuutta myös kylmemmillä keleillä ja soveltuu näin paremmin Suomen olosuhteissa lämpöpumppujen energiatehokkuuden vertailuun. Erittäin hyvänä SCOP lukuna pidetään pääsääntöisesti 5 tai enemmän.

Ilmalämpöpumppujen vertailussa on aina syytä huomioida missä olosuhteissa kyseinen SCOP luku on mitattu ja saavutettu. Tämä saattaa vaihdella ilmalämpöpumpusta riippuen. Esimerkiksi Etelä-Euroopassa mitattu SCOP luku ei pidä paikkaansa Suomen olosuhteissa. Aina onkin siis syytä varmistua, että SCOP luku on mitattu Suomen olosuhteita vastaavassa paikassa.

Ilmalämpöpumpun muut käyttökustannukset

Ilmalämpöpumpun avulla voidaan saavuttaa parhaimmassa tapauksessa jopa 50% kustannussäästöt lämmityksessä verrattaessa suorasähkölämmitykseen. Tässä on kuitenkin syytä huomioida ilmalämpöpumpun oikeaoppinen käyttö sekä viilennyksen tarve. Mikäli kesällä ollaan aikeissa käyttää ilmalämpöpumppua viilennykseen kuluttaa tämä hieman sähköä myös kesällä. Sähkönkulutuksen määrä riippuu ilmalämpöpumpun tehokkuudesta ja käyttöajasta sekä viilennyksen määrästä.

Suurimmat kustannussäästöt saadaan ilmalämpöpumpun oikeaoppisella käytöllä. Päälämmönlähde olisi aina syytä säätää muutaman asteen viileämmälle kuin ilmalämpöpumppu jos käytetään ilmalämpöpumpun automatiikkaa. Näin ilmalämpöpumppu ja toinen lämmönlähde eivät “kilpaile” keskenään. Esimerkiksi päälämmönlähde asetetaan noin 19 asteeseen ja ilmalämpöpumppu 21 asteeseen.

Muita käyttökustannuksia muodostuu ilmalämpöpumpun huollosta jota tarvitaan ammattilaisen toimesta noin 2-4 vuoden välein. Säännöllinen putsaus ja ylläpito riittävät pääsääntöisesti muina aikoina.

Ilmalämpöpumpun viilennyksen kustannukset

Viilennettäessä ilmalämpöpumppu kuluttaa tyypillisesti vähemmän sähköä kuin lämmitettäessä. Sähkönkulutus riippuu useasta tekijästä mutta pääsääntöisesti voidaan todeta ilmalämpöpumpun kuluttavan kesäaikana käytön määrästä riippuen noin 100 - 400 kWh. Jos oletetaan että sähkön kokonaishinta siirron kanssa olisi 30c/kWh tämä tarkoittaisi 30€ - 120€ jäähdytyskustannuksia vuodessa.

Kesähelteillä viilennykseen riittää usein vain muutaman asteen viilennys esimerkiksi +28 asteesta + 22 asteeseen. Talvipakkasten -15 asteesta + 22 asteeseen puolestaan vaatii merkittävästi enemmän töitä ja energiaa. Liian viileäksi asuntoa ei ole syytä jäähdyttää kesälläkään, vaan muutaman asteen tiputus riittää. Esimerkiksi ei ole tarkoituksellista, että kotona tuntuu samalta kuin kaupan kylmäosastolla kesällä.

Ilmalämpöpumpun viilennyksen hintaan vaikuttavat mm. ilmalämpöpumppuun asetettu lämpötila, käyttöaika, asunnon koko, asunnon sijainti ja asennetun ilmalämpöpumpun tehokkuus ja laatu sekä olemassa olevan sähkösopimuksen hinta.

Lue lisätietoja lämpöpumpun toimintaperiaatteesta.

Ilmalämpöpumpun lämmityksen kustannukset

Lämmitettäessä ilmalämpöpumppu säästää vuosittain energiaa noin 3000 - 8000 kWh jos pääasiallisena lämmityksen lähteenä on suorasähkölämmitys tai öljylämmitys. Lämmityksessä on syytä huomioida ilmalämpöpumpun tehokkuudesta kertova SCOP luku, jonka avulla voidaan arvioida ilmalämpöpumpun tehokkuutta ja kuinka paljon lämpöenergiaa 1kW sähköenergialla saadaan.

Hyötysuhde laskee kovemmilla pakkasilla mutta ilmalämpöpumpun laadukkuudesta riippuen lämmitystä voidaan saada jopa -30 asteeseen asti kohtuullisella 2 - 3 hyötysuhteella.

Esimerkki ilmalämpöpumpun kustannussäästöistä

Otetaan suorasähkölämmitteinen omakotitalo joka kuluttaa vuodessa noin 20 000 kWh sähköä lämmitykseen hyötysuhteella 1. Oletetaan, että sähköenergian kokonaiskustannukset siirron kanssa ovat tässä esimerkissä 30c/kWh. Tällöin lämmityksen kustannukset 20 000 kWh kulutuksella ovat 20 000 x 0,3€ = 6000€/vuosi.

Hankitaan kyseiseen omakotitaloon ilmalämpöpumppu jolla pystytään lämmittämään puolet omakotitalon lämmöntarpeesta, eli tässä esimerkissä 10 000kWh lämmitetään ilmalämpöpumpulla. Jos ilmalämpöpumpun hyötysuhde on 5 tämä tarkoittaisi, että 10 000kWh lämmitysenergiaan tarvitaan 10 000kWh/5 = 2000kWh sähköenergiaa. Omakotitalon lämmitykseen kuluisi sähköenergiaa yhteensä tällöin 10 000kWh + 2000kWh = 12 000kWh/vuosi. Jos sähköenergian kokonaiskustannukset ovat 30c/kWh, lämmityskustannukset olisivat 12 000 x 0,3 = 3600€/vuosi, josta ilmalämpöpumpun käyttökustannukset ovat 600€.

Lämmitykseen kuluvan sähköenergian määrä laskee tässä esimerkissä 8000kWh ja säästöä kertyisi 2400€/vuosi.

Alavuden LVI myy ja asentaa ilmalämpöpumput sekä muut lämpöpumput

Toimimme Alavudelta käsin ja myymme, huollamme sekä asennamme ilmalämpöpumput sekä muut lämpöpumput pääsääntöisesti lähialueilla kuten Alavus, Virrat, Kuortane, Ähtäri, Lehtimäki ja Seinäjoki. Tarvittaessa myymme ja asennamme ilmalämpöpumput myös muualla Suomessa, joten kysy myös näistä!

Ota yhteyttä!

LVI-palvelut ja kokonaisvaltaiset ratkaisut

Me autamme sinua valitsemaan kohteeseen - ja sinulle - parhaiten sopivat ratkaisut.
Palvelemme alusta loppuun eli suunnittelusta asennukseen ja halutessasi toteutamme työn avaimet käteen -periaatteella. Kun haluat LVI-palvelut luotettavasti ja hyvällä työn jäljellä, ota yhteyttä meihin!

Hyödynnä kotitalousvähennys!
LVI-remontti on kotitalousvähennykseen sopiva palvelu, jonka verotuki on jopa 4.500 € / talous.
Lue lisää.